Archive | August, 2009

Mama..saya macam upin ipin..

28 Aug

Papa ah ni, slalu gunting rambut danial no.1 kali ni papa nk gunting/cukur habis.sb kater pap rambut danial banyak so t ak der ah kisah sb mg hensem gak..eish..aku dh membebel dah ni. tapi biler dah siap hensem gak anka mama…dah macam upin ipin dah…

DSC01302

sayang mama danial…

DSC01301

peace tu tak habis..habisss

DSC01304

macam castello jer…

DSC01303

malu i…

DSC01305

nak fight jer…kalo dah lelaki..

DSC01306

jalan2..

DSC01307

cantik songkok danial…heee

DSC01308

nyawa mama…

Mama dan papa sayang sangat kat danial…………

smlm danial tido awal kul 5 ptg dh tido sampi kul 11mlm,sunyinya rumah tu..aku ngan papa terkebil-kebil jer..biler dier bangun..papa yang melayan..bercakap jer.Kul 130pg aku tersedar, aku tgk dier sibuk dok main ngan mainan dier.papa plak terbungkang tido..sian anak mama..time bersahur tadi aku dgr jer citer papa tentang danial smlam…kelakar…

Banyak sgt perkembangan danial, yelah dah nk masuk 3 thn.Bulan 12 besday danial..kbtulan plak time tu ader sesuatu..so mammy ngan daddy sibuk duk tanya danial nk aper..

mammy : Danial nanti besday nk hadiah aper..??

danial : ha.aper mami takap?

mammy: danial nk basikal ker?

danial: nak,mami nk beli baper inggit? mahal?

 

Demand kan anak aku tu…Daddy plak dah sibuk nk beli banyak2 mercun kat danial..tapi aku bagi main bunga api jer..tk sabar nk balik..tentu danial suker main bunga api sb dier tk pernh main pun.dulu dier kecik lagik..Alhamdullilah…..

 

 

Hari ke 6..

28 Aug

Semalam aku MC,dah tak larat sangat.Asyik bersin jer..nak bernafas pun susah sgt.Risau gak skrang ni..tambahan plak biler mengandung ni..biler gi klinik kena gi klinik efeksi dan alhamdulilah aku tk der simptom tuu dan aku taklah kurang pernafasan..aku asyik tunjuk menu berbuka jer kan..tk per ah, aku suker.itu pun tgh rajin nk snap..kalo malas…lantak jer…mood rajin telah menjelma…..

DSC01309

cili…

DSC01310

sup…

DSC01311

sambal kicap…siram atas ayam

DSC01312

ayam…

DSC01313

nasi…

Saya buat nasi ayam semalam….

 

Hari ke 5

28 Aug

Hari ke 5 puasa aku simple jer sb papa balik malam..so aku buat Mee Jawa jer..First time buat dan sambil masak resepi terbentang depan mata..layan jer gamba..badan rasa penat..

DSC01295

mee yang telah dicelur

DSC01296

Telur rebus, cili, daun bawang dan tauhu goreng

DSC01297

taugeh celur

DSC01298

bawang goreng..

DSC01299

kuah..alamak tak nampak plak isinya…

DSC01300

isinya aku letak udang dan daging cincang…

Alhamdulillah papa kata sedap dan menjadi gak walaupun hati merisau kot tak jadik..

 

 

Happy Anniversary Papa dan Mama

26 Aug

Hari ni Anniversary kami yang ke 4..Tapi yang kelakar sgt, boleh plak aku ingat 28hb kami kawin.Semalam biler papa wish aku diam jer..pastu aku boleh plak terkejut..tak boleh blah jer..bukan aper penat sgt sb balik dari pasar pastu bersihkan ikan2.lagipun tak teruja sb aku mg 28hb..Ya Allah…tk penah gini,penat sgt semalam kot.

Kejadian semalam kul 1230 tgh malam;;;

papa: mama, hari ni anniversary kita..

mama: eh, yer ker…heee.bukan 28 ek?

papa: ala mama ni…28  ngan saper?

mama: gelak setan sikit…happy anniversary papa…(cemolot sikit)

papa: love u mama…(hug sikit)

mama: love u…mama sayang papa sgt2..

papa: mama nak hadiah aper?

mama: tak per ah papa, papa sayang mama dah cukup bagi mama..(berlakon jer)

papa: hug and kiss banyak.banyak..jeng..jenggg

Teringat smula perkenalan kami..Kami bertemu di SMK Padang Midin, Kuala Terengganu. Papa pengawas kat sekolah maser tu aku baru masuk sekolah tu 2 minggu. Papa mg pemalu giler aku suker sakat dier sb time spot check aku memerlukan dier untuk bagitahu aku..kot2 kantoi. Aku suker tiru kerja sekolah papa…maser tu mg tak der hati langsung pun (aku ah). Satu hari tu, kawan Roki (kawan seasrama papa) bagitahu papa kirim salam. Aku jawab jer..sb aku th drg bergurau. Setiap hari berbalas kirim salam. Biaser lagik…semua ni berlaku maser form 4…

So maser form 5, asrama kami ader program 41hari41malam kn stay kat asrama.sekolah pun tk boleh gi..smua belajar kat asrama.Aku sekerat jer ah sb aku main sukan..aku main lontar peluru ngan lontar lembing. maser tu dh pelik tgk papa asyik dtg maser kami training…tapi aku buat biaser jer,tambah malu sb kawan2 dier suker nyakat…manisnya kenangan tu..Time start kejohanan sukan MSSM tu, kat sekolah Sultan Sulaiman..papa dtg ajak aku gi Kat taman Masjid Terapung, Kuala Ibai.Gilo ko…aku tk gi ah..dah ah aku tk kenal sgt area tu..nak kuar ngan lelaki plak..tk nak aku..takut giloo…Waktu rehat pemain kn gi rehat kat sekolah kat area situ ah..ntah aper nama….papa ikut gak..tak malukan…tak join sukan tapi nak dtg gak…heee..so terjadilah adegan melamar…

yanti: knp awak datang sini? dah makan ker?

lan: sajer jer, dah makan pun.

yanti: naper awak nak jumpa saya?

lan: awak dah mandi? emm….

yanti: emm..malu giler maser ni

lan: boleh tak saya nk kawan ngan awak?

yanti:jantungku berdegup macam ribut.. boleh, kawan ah…ker nk lebih?

lan: a’a..nk jadik kekasih…

tutttt..tutttt…toingggg..blik..blik…

Saat itu hati ku berbunga-bunga, indahnya….Kami bercinta dan masih bercinta lagik…setelah berbagai onak dan duri serta dugaan yang tak putus2 kami pertahankan cinta ni dari tahun 1997 hingga 2005…kami berkenalan 5/5/97 dan berkawin 26/8/05..kami pernah putus sekali dan mungkin sb jodoh kot kami dipertemukan jugak…Itu pun sb papa jeles…ngader jer…sedihnya saat ni…sampai kurus kering aku..

Dan Alhamdullilah, setelah melayari alam rumahtangga selama 4 tahun kami dikurniakan seorang hero dan coming soon baby Insya Allah pada bulan Februari 2010. Aku bahagia mengenali dan mengahwini Roslan.Biarlah kami bersama sehingga ke akhir hayat…Ya Allah, tiada lain yang aku pinta selain Kau makbulkanlah semua doa dalam solatku…Amin…

Papa, terima kasih sebab selalu menjadi yang terbaik untuk mama dan anak2. Tiada yang lain dalam hati mama selain papa.Walaupun mama ni suker nakal2 tapi mama tak pernah curang tau..ku setia.walaupun papa chubby sikit tapi mama suker jer perut papa tu…yang tak boleh tahan kalo papa senyum…i feel good..nananananana…i feel good..

walaupun papa suker kentut, tapi mama tak pernah bau pun..mungkin sb mama ni resdung kot, so ader masalah sikit nagn bau..tapi danial selalu cakap..‘bucuk papa tentut’…heee..

Harapan mama, semoga rumahtangga kita berkekalan dan dikurniakan zuriat yang sihat dan sempurna serta dimurahkan rezeki dan Allah memberkati rezeki kita. Maafkan mama sb slama ni mama selalu jawab jer aper papa cakap.Maafkan mama juga diatas segala kekurangan dalam diri mama ni. Setiap hari mama selalu ingin menjadi isteri dan mama yang terbaik untuk keluarga kita.Tetapi sekiranya masih ader kekurangan maafkan mama..Mama terlalu sayangkan papa dan anak2. harta yang paling bernilai dalam dunia ni.semoga jodoh kita terus berkekalan. Love u papa…

DSC01157

Cintaku hingga ku menutup mata…..

DSC01284

permata hati kami…

DSC01289

lambang cinta kami…

 

papa..jgn buat2 lupa tau…hadiahhhhhhhhhh…..sandal pun ok.

Hari ke4..

26 Aug

Semangat masak ni tetap ader walaupun penat ker idak..tapi papa dah cakap..kalo penat sgt tk payah masak..kita beli jer..beli memang snang tapi puas ngan idak jer..Menu untuk puasa ke4 papa yang request…Kari kepala ikan style mamak,kerabu taugeh, sambal belacan,rojak buah (beli) dan paprik daging (2hari berturut)…kalo puasa ni memang menu aku bergantung pada papa…sekali dua jer ikut selera aku…Layan gambo jer ah…

DSC01290

Kari kepala ikan style mamak…

DSC01291

paprik daging…

DSC01292

Rojak buah

DSC01293

Kerabu taugeh…kosong jer..letak ikan panggang jer..

DSC01294

papa selera sgt..aku plak jamah sikit jer..

Pastu kami gi pasar borong sb lauk mg habis licin,ader santan jer…penat tapi kalo tk beli macamana nk masak.layankan jer.lagipun hero aku tu kalo sbut nak gi pasar mesti dier dh tahu nak makan roti canainyer…kat  rumah lagik dah bagitahu…mama, danial nak toti canai ngan gula, air sirap bandung ngan air batu..boleh mama? boleh sayang….

 

 

Hari Ketiga…

25 Aug

Hari ketiga penat sikit ah sb kerjakan..jam kul 430ptg aku terus berdesup ambik danial kat nursery dan  dgn pantasnya balik…bukan aper sb papa kerja malam so kn balik awal.nak prepare lauk untuk papa bersahur skali..kalo tk bulan puasa pun mg aku akan kalut kalo time papa kerja malam…ntah naper??tebiat kot..

menu aku untuk hari ke3………………

DSC01277

Kerabu mangga…

DSC01280

Siakap stim…tk menarik warnanya sb cili merah tak der..blasah jer kaler hijau

DSC01278

Paprik daging…untuk bersahur

DSC01281

papa selera..tapi aku…so..soo

 

Hari kedua Ramadhan…

25 Aug

Sebagai kenangan di bulan mulia ni..saat2 aura rajin menjelma…

Hari kedua Ramadhan aku masak yang simple jer, sb rasa penat sangat mengemas rumah.Tambahan plak panas sgt hari Ahad tu, rasa dahaga sgt…lepas jer mop rumah, basuh bilik air dan gosok baju kerja (one week) and mandi..berdesup duk kat dapur.Kul 6 baru aku masak..ok ah sb papa balik malam. Biler sikecik tu pun dh mandi aku tk ah kelam kabut sgt..tapi tenaga untuk memasak nipis…

aku buat air teh o panas…smentara nak tunggu waktu berbuka sejuk ah so boleh letak ais..wauuu..bestnyaa…

Biler berbuka jer aku bantai teh o’ais samapi satu jag…kenyang sgt…pastu mandi dan solat…Biler papa balik ajak makan..aku dh kenyang ngan air jer…tapi makan gak sb kena bebel ngan papa..

mama ni…blaaa..blaaa..kesian baby..bla..blaa..tak sayang anak ngan papa ker…?bla..blaa…kentut sebijik…

So menunya ialah…………..ting..tonggg…Roslan dah balik…

DSC01270

Siakap masak cili api

DSC01271

sambal belacan..pedas sgt

DSC01272

ikan selayang goreng..lebihan buat sambal kelapa ari tu..

DSC01273

gulai telur ayam…tak ader itik..hancur sb tangan aku ni gatal nk mengodek…

DSC01274

hati lembu goreng + lada hitam…feberet ku…

Alhamdulillah…setakat ni aku boleh lagik masak…dan akn terus main masak2 untuk suami aku…