Archive | September, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

14 Sep

P2180208

feel kurus jap..gambo lamer..

Selamat Hari Raya Aidilfitra kepada Roslan bin Long, Daddy,Mammy FIL dan kawan2 yang mengenali diri ini..silent reader pun. Maaf zahir dan batin. Halalkan makan minum aku sepanjang kita mengenali di alam ini.

Selamat Hari Raya Aidilfitra kepada semua Umat Islam di seluruh Dunia.

Advertisements

22 Ramadhan…

14 Sep

hee..heee..oooo balik kampung hati girang….perjalanan jauh tk ku rasa….

Actually, hari sabtu tu aku kuar gi cari sampin dan songkok Danial..plus kasut. Biasernya aku kuar rumah lepas dah siap masak..tapi memandangkan papa nk makan gulai cili api ikan tengiri masin,ikan tengiri kn perap dulu ngan garam. Jadik kalo masak awal ikan tu tak rasa ah masin dan isi ikan tak pejal ah..jadik kuar shopping dulu baru balik masak…Aku masak kul 6…sampi jer rumah terus solat dan tukar baju untuk bersilat kat dapur…penat giler…

dari JJ Balakong, Kajang (ambik baju),PKNS bangi,alammanda dan balik..manusia ramai giler…Aku tk beli kasut danial sb tk der yg berkenan..pastu biler dh ramai muler ah angin satu badan…Danial plak buat perangai…erghh..sib baik aku dh prepare awal baju2…tak kuaser aku nk harungi semua ni..Kejadian kat JJ yang buat aku tawar hati nk beli kasut kat danial..beli Capal jer ah..lagipun kasut dier dh ader..ni papa ah, dari hari tu aku cakap kasut danial kn beli baru tapi tk cayer..last minute baru nk cayer..mau aku tk angin..pastu skrang baru nk beli semua tu…arghhhh..ni nk jadik hulk lagi..Tapi dalam hulk tu, settle gak semua…ok ah,,aku masak…masak macam lipas jer…ngan2 kul 7 siap masak dan settle kat dapur..

DSC01431

Bandung laici

DSC01432

Gulai lemak cili api ikan tengiri masin..

DSC01433

kangkung goreng belacan

DSC01434

ketam goreng bercili…/ketam masak merah

dan untuk 23 Ramadhan…aku tak masak..sb penat sgt..nk tido jer pastu nk kemas rumah. Nak balik kg dah kan….jadik rumah kat sini pun kn kemas gak…baru ah hati senang kalo, maser balik putrajaya nanti dlm keadaan penat mesti nk rumah feel baik punya…baju tk kemas lagik…

Menu lagik…

14 Sep

Aura malas makin menjelma…tak sabar nk balik juper family kat kg…menu aku pada 21 Ramadhan ialah….

DSC01427

nasi beriani…kalo pakai beras basmati lagik best..nasi mesti berderai..lain kali try lagik

DSC01428

resepi daging masak prune..prunes tkder aku belasah kurma..jadik gak…

DSC01430

acar rampai..alhamdulilah jadik..tapi tk der biji sawi..

5 hari lagik nk balik kg…

Menu semalam….

11 Sep

Semalam aku buat….chaw kuew tiaw…ajerrr..

DSC01426

papa kater sedap…

20 Ramadhan..

9 Sep

Ya Allah cepatnya masa berlalu,sedar tak sedar dah 20 hari kita berpuasa.Alhamdulilah setakat ni aku masih larat lagik. Tapi puasa kali ni aku tak tinggal sahur lagik, walaupun bersahur kul 12 tgh malam..kire sahur gak kan..semalam lauk request dari papa…heehee…perasaan tak sabar nk balik kg makin membuak-buak. Tahun ni dgr lagu raya langsung tak sedih sb AKU BALIK RAYA TAHUN NI…setelah 3 thun beraya diperantauan…tapi tak kisah pun,asalkan papa dan ank ader dah ah…ok ah..Lyaan menu ahh..

DSC01418

sambal tempoyak ikan bilis…papa cakap ari tu tk puas makan

DSC01419

agar-agar santan gula melaka

DSC01420

sayur lemak kobis + kacang panjang

DSC01421

budu + durian yang ni aku nk makan..ni kes nk habiskan durian

DSC01423

ayam kampung goreng kunyit…papa ckp jgn potong kecik..gasak ahh

Itu jer….songkok danial tk beli lagik ni….

09.09.09

9 Sep

Sepatutnya org citer yg best sb tarikh best…

wow..muler2 aku nk wish hepi besday kat kakak kat opis aku ni merangkap kakak gosip..(akak,saya th akk baca blog saya) .

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan kamu ROSLIZA ABDULLAH

Allah selamatkan kamu…

..semoga dimurahkan rezeki dan dikurniakan zuriat yg ramai…lambat tk per kak,rezeki bukan kita yg tentukan..Amin.

ok..skrang citer pasal kejadian semalam………….uwaaa, bawah blok aku terbakar dan keter aku betul2 sesorang ditepi tmpat yg terbakar tu..dan kesannya…..

DSC01417

putih keter aku ngan debu kebakaran tu…

Lepas papa gi kerja, aku sudah sembahyang aku terbau bau yg sgt hangit..duk tinjau dalam rumah tapi tak der plak.kuar kat beranda try tgk kot2 ade rumah terbakar..tak der plak..diam lagi

so dalam maser 1/2jam aku dgr siren bomba, kuat plak tu.danial dh berlari ker grill sb ingat kat jalanraya.biler tgk tak der aku kuar kat beranda rumah dan tgk kat bawah jentera bomba dan org dh penuh kat bawah..

cpt aku tukar baju, pakai segala mak nenek yg tk pakai lagik..bawak danial turun. dukung danial turun tangga..bayangkan mak buyung dari tingkat 10 turun ground floor. demi keselamatan…go jerr. Turun jer bawah drg cakap kat hujung banggunan terbakar…aku terus terkejut sb aku park keter kat situ.bagi Danial kt Kak Misah (bekas babysitter danial), aku alihkan keter. Tgk kawan papa, tapi tk terlintas papa balik sb maser aku tel papa tk bagitahu,papa cuma pesan turun bawah pastu bawak kunci kete.

Tak pandang kiri kanan dh terus start kete…putih kete aku dari hitam..nak jadik rezeki lagik, kalo tk tak tahu nk kater aper?..nyumpah gak ah mulut aku ni..

Ader ker buat bengkel kat kuartes kerajaan, bangang…dgn minyak pastu merokok kat kawasan minyak tu..mentang2 kenkawan so tk ambik tindakan ker??nak terbakar satu blok baru nk ambik tindakan…tak kena kat drgkan…tu  pun tk serik2..ni dh kejadian kali kedua..melibatkan org yg sama..dulu kna sendiri, terbakar badan.terlantar kat hospital kali ni sib baik tak der yag meletup….

kalo dh rasa kaya sgt bukak bengkel ker simpan brg2 moto kt rumah sendiri…please ah kita menumpang jer…meeting blok beria-ia setiap bulan ker tahun ker..tapi hampeh jer..AJK yg dilantik pun sibuk duk tgk bini org jalan,duk soksek tgk bontot bini org..kalo btl buat kerja mesti semua masalah settle…Bosan jer…no point la meeting…

Geram tk habis l agik ni…..

cool yanti..cool…

19 Ramadhan..

9 Sep

Menu lagik..kalo ader yg jemu x per sb aku suker jer…ader sesuatu nak citer….jappjappp..tgk gambo dulu..

DSC01399

segitiga emas..first time godek resepi ni.roti yg disalut telur, tapi dalam inti udang dan ayam

DSC01400

Gulai labu manis

DSC01401

honey bishop

DSC01404

ikan merah masak masam manis-sekerat jer sb bagi kat papa bawak bekal skali

Selesai menu berbuka, kalo buat honey chicken wings atau honey bishop ni danial yang paling teruja. tak caya..tgk..ngan pinggan kecik dier tu…dan air anggur ais…biar gambar menceritakan segalanya…

DSC01405 

 

DSC01406

 

DSC01407 

 

DSC01408 

nampak sedapnyerr….